Comuna Ganeasa este situata în partea de N-V a judetului la o distanta de 7 km de municipiul Slatina si are o suprafata de 57,5 km2.
Teritoriul comunei are relief de cîmpie fiind strabatut de pîrîurile Oltisor si Cornes.
Legatura cu resedinta judetului este asigurata prin drumul european E94. Cea mai apropiata statie de calea ferata este halta Ganeasa.
Comuna Ganeasa este formata din satele: Dranovatu, Gradistea, Izvoru si Oltisoru. Agricultura dispune de o suprafata de 4340 ha din care suprafata arabila 3700 ha, restul de 640 ha pasuni, fanete natularle, vii si livezi.
Istoric: Satul Ganeasa apare in documentul din 12 mai 1529, prin care Moise Voda il daruieste manastiri Bistrita, caruia ii fusese daruit la randul sau de catre Parvu Ban la moartea lui 12 aprilie 1529 Satul Danovatu este mentionat in ani 1517-1521 cand Neagoe Basarab are proprietati in acest sat.
In ceea ce priveste satul Gradistea, este mentionat in 1594 de catre Mihai Viteazul, care daruieste lui Stanila postelnic mai multe sate printre care si acesta.
Gradistea isi trage numele de la dealul Gradistea din apropiere.
Satul Izvoru este mentionat pe 18 aprilie 1533 in documentul prin care Vlad Vintila daruieste manastirei Cutlumnz de la Athos.
Primii locuitori ai acestor sate au fost fugari din padurea Bistrita si straini care erau scutiti de dari.
In aceste sate au venit: Mihai Leurdeanu, Barbu Cocioaba, Ivan Mitrica, Dogaru, Brancoveanu si altii.
In legatura cu fostul sat Segarcea, astazi in componenta satului Dranovatu, aminitim ca apare mai tarziu ca existenta documentara si anume intre anii 1832-1833.
Se spune ca manastirea Stanesti a trimis in satul Dranovita, doua calugarite Segarcea si Stanita sa stranga darile. Cea dintai a locuit in satul care ulterior i-a purtat numele. De la a doua calugarita a ramas numele unei linii de sat - Stanita.
Satul a fost denumit Dragovita dupa un arendas se spune care a ajuns pe meleagurile noastre in timpul ocupatiei rusesti. Acesta se numea Drinov de aici si numele rezulta ca denumirea satului este de origine slava.
In documentul din 9 ianuarie 1832 si 22 februarie 1834 se vede ca taranii din satele comunei Ganeasa recurg la contracte cu arendasii pentru a stabili in scris obligatiile reciproce.